Lojistik kavramı basit bir tabir olarak algılansa da aslında oldukça detaylı bir planlama becerisidir.
Lojistik planlaması sayesinde hayati önem taşıyan ürünler belli bir noktadan teslim edileceği yere yetiştirilir, temel ihtiyaçlarımız üretim yerlerinden evlerimize kadar teslim edilir, sağlık sektörü için gerekli aşı vs gerekli taşıma koşullarında ihtiyaç sahiplerine kadar ulaştırılır, araba üreten bir firmanın bir parçası yan sanayiciden ana üreticiye taşınır ve üretimin devamlılığı sağlanır. Bunun gibi çok örnek verilebilir.
Anlaşılacağı üzere; lojistik olmaz ise olmazdır.
Son dönemlerde lojistik sektörünün atağa kalkmasının, gündeme daha çok gelmesinin temel sebebinin pandemi olduğu görüşü hakimdir. Ancak, unutulmamalıdır ki Türkiye bulunduğu konum itibari ile dünya lojistik ağının odağı konumundadır. Pandemi sadece bunu ortaya çıkaran, göz önüne seren bir etken olmuştur.
Üreticiler hatta devletler lojistik planlamalarını yaparken maliyet hesabı yaparlar.
Türkiye de jeopolitik konumu itibari ile boğazlara sahip olması ve Ortadoğu’nun merkezinde bulunması nedeniyle transit geçişlerde bir çok ülkeye açılan bir kapıdır ve dolayısıyla çoğu ülkenin uğrak noktasıdır.
Rusya - Ukrayna savaşı devam ederken Rusya’nın uyguladığı ambargosu nedeniyle AB ve diğer ülkelerin tek bağlantı yolu alternatifi olarak Türkiye kalmıştır. Bu durum, kısa süreli mi ya da uzun süreli mi olacak bilinmemekle birlikte fırsata dönüştürmek bizim elimizdedir. Bu durumu fırsata çevirmek Türkiye’yi lojistik düzeyde Avrupaya ve diğer ülkere kabul ettirecek bir başarı olacaktır.
Bunun için; Türkiye’de belli şehirlerde lojistik üsler kurulması, TIR parklarının yenilenmesi, park kapasitelerinin arttırılması, gümrüksel prosedürlerin azaltılıp düzene girmesi ve lojistik denetimlerin arttırılması gerekmektedir.
Bu adımların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi, dünya standartlarında lojistik teknolojisine yatırımların yapılması ülkemize lojistik alanında döviz girdisini önemli oranda artıracaktır.
Kendi kültürümüzde ayrı bir yeri olan sürücülük, arabacılık becerileri ile teknolojiyi de harmanlayınca dünyanın örnek aldığı bir lojistik üssü olmak uzak bir hedef değildir.