İş dünyası moral buldu

GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi, iş dünyasına moral oldu.

İş dünyası temsilcileri yaptıkları açıklamalarda kredi borcu ile SGK prim ertelemelerine, esnafa yönelik destekten istihdamın korunmasına kadar pek çok önlemi kapsayan paketin ekonomiye olumlu etkide bulunacağını belirttiler.

“Bizler de elimizden geleni yapmaya hazırız” diyen iş dünyası temsilcileri, ilave olarak alınacak bazı tedbirlerle resesyon endişelerinin ortadan kaldırılabileceğini ifade ettiler.

BATISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Er:

Açıklanan 100 Milyar TL'lik destek piyasalara güven verdi, karamsarlığı ve tedirginliği ortadan kaldırdı diyebiliriz. Şimdi işimize odaklanmalıyız. Nasıl ki devletimiz üzerine düşeni yaptı, biz de iş dünyası temsilcileri olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız. Sağ salim şekilde bu evreye de geçeceğiz.

BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan:

Cumhurbaşkanımızın açıkladığı tedbirler, ülkemiz ekonomisi için koruyucu bir nitelikte olacaktır. Dünyayı saran bu salgın sürecinde devlet, halk, reel sektör ve finans kesiminin birlikte yol alması, bu zor süreci güçlü bir şekilde atlatmamıza imkan tanıyacaktır. 100 milyar TL’lik destek paketi, nakit akışa ihtiyacı olan firmalarımızın, bu krizi en az zararla atlatmasını sağlayacaktır. İhracatçının desteklenmesi, KDV ve SGK primlerinin ertelenmesi, piyasadaki nakit akışını artıracaktır. Bu sıkıntılı süreci en kısa sürede, en az hasarla atlatmayı temenni ediyoruz.

BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız:

Tüm sektörlerin beklentilerini fazlasıyla karşılandığı bir paket olmuş. 100 Milyar TL'lik bu destek paketini Lidyabet memnuniyetle karşıladık. Tedirgin olmaya gerek yok. Devletimiz her zaman olduğu gibi bu süreçte de milletinin yanında. Hep birlikte bu badireyi de atlatacağız.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay:

İktidarın, vergi ve nakit kolaylıkları ile istihdama ilişkin enstrümanları devreye alması yerinde bir karar oldu. İş dünyası ise nakit akışını daha sıkı kontrol edip maliyetleri kısmaya bakmalı. Yani iktidarın da bizim de yapacaklarımız var. Ayrıca bu durumdan dersler çıkarmayı da unutmamalıyız. Tekrar kendi kendine yeten bir ülke olmalıyız. Bunun da üstesinden gelecek güce sahibiz

İşletmelere düşen ise ise nakit akışını kontrol etmek olmalıdır. İkinci olarak masrafları kısmak şart.

Aylardır üstüne basa basa söylediğimiz tarıma önem vermemiz gerektiği konusu. Her şeyi ithal etmenin en kolay çözüm olduğunu bu kriz bize bedava bonus gösterdi. Eskisi gibi, gıda güvenliği açısından tekrar kendi kendimize yeten, hatta ihracatçı durumu ulaşmamız çok önemli. Nasıl kendi tüketimimizin üç dört katı makarna ve un üretimimiz var ve unda dünyada birinci ihracatçı, makarnada ikinci ihracatçı isek, ihracat çeşitliliğini arttırmamız, kullanılan Matadorbet buğdayı ithal değil yerli buğdayla üretebilmenin çözümlerini bulmamız lazım.

Bu hem sahip olduğumuz toprakları, yüzyıllardır edindiğimiz tarım hafızasını en verimli şekilde kullanmamızı, köyden şehre göçü önlememizi, işsizliği azaltmamızı sağlayacaktır.

Ayrıca, sadece askeri alanda değil haberleşme, lojistik ve bankacılık gibi alanlarda da millilik oranlarının yüzde 50’lerin üzerinde olması gerektiği de bugün daha net görülmektedir. İçinize kapandığınızda kendi kendinize yetebilecek gücünüzün olması gerekiyor.

GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya:

Türkiye’nin en büyük gücü birliği ve beraberliğidir. Tüm dünyayı etkisi altına almış ve sağlık başta olmak üzere ekonomik hasarlara da yol açmaya başlamış Koronavirüs salgınıyla ilgili alınan her tedbir çok önemlidir. Sağlık tedbirlerinin harfiyen uygulamanın önemini bir Liderbahis kez daha vurgulayarak Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı ve sektöre can suyu olacak tedbirlerin de duyurulmasının bizlere moral verdiğini söyleyebiliriz. Biz büyük bir ülkeyiz, 3. Dünya ülkeleriyle kıyaslanamayız. Olağanüstü dönemlerden geçiyoruz. İhtiyaç oldukça farklı paketler de gelecektir. Bugün bu önlemler alınmasa ilerde telafisi mümkün olmayan daha ciddi risklerle karşılaşabilirdik. Bunları unutmadan birliğimizi bozmadan çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç:

Açıklanan pakette turizmden inşaat sektörüne varıncaya kadar geniş bir yelpazede destekler yer alıyor. Özellikle 500 Bin TL'nin altındaki konutlarda kredilendirilebilen miktarın yüzde 80'den yüzde 90'a çıkarılmış olması, sektörümüz ve ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için önemli bir fırsat olarak karşımızda duruyor. Ayrıca bu dönemde ekonomimizin dinamosu inşaat sektörü için tapu harçlarının geçici olarak sıfırlanması, banka kredi borçlarının ertelenmesi, SGK prim ödemelerinin 3 ay boyunca işsizlik fonundan karşılanması, inşaat malzemesi alımında KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi, konut Mavibet ve ticari alanların satışında 31.12.2019’da son bulan KDV indirimlerinin tekrar uygulanması ve müteahhitlerin işlemleri tamamlanmış olan KDV iadelerinin hızlandırılması konularında da adımlara ihtiyaç duymaktayız.

Kayapa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Toy:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ paketi ülkemizdeki üretim ve ihracatın korunması ve işletmelerimizin koronavirüs salgını sürecinde ayakta kalması için önemli maddeler içermektedir. İhracattan turizme, inşaattan üretim sektörlerine kadar 100 milyar liralık destek paketinin, bu sıkıntılı süreçte, şirketlerimizin güçlü bir şekilde ayakta kalmasına imkan tanıyacaktır.

KSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güler:

Koronavirüs yaşamın her alanını olduğu gibi ekonomik hayatı da olumsuz bir şekilde etkilemiştir. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü toplantıdan sonra açıkladığı maddeler, bu sıkıntılı süreçte reel sektör için bir can suyu niteliği taşıyacaktır. Bu zor günleri tüm kesimlerin özverili çalışmalarıyla atlatabileceğimizi düşünüyorum. Bu krizi doğru bir şekilde yönetirsek, ülke olarak daha güçlü bir şekilde yola devam edeceğimize inanıyorum.

NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez:
 

Tüm dünyayla birlikte ülkemize de olumsuz tesir etmeye devam eden COVID-19 salgınına karşı alınan önlemleri değerli buluyorum. Bu salgının etkilerini azaltmak ve ekonomik olumsuzlukları en aza indirebilmek için hükümetten böyle bir açıklama bekliyorduk. Ekonomik İstikrar Kalkanı paketiyle, pek çok sektörün vergi ve prim ödemeleri altı ay ertelendi, finansman desteği sağlanacağı açıklandı, çeşitli vergilerde indirime gidileceği bildirildi. Açıklanan tedbirlerin kapsayıcı ve herkesin ihtiyacına yönelik olmasının, toplumun her kesiminden insan için ekonomik rahatlama sağlayacağını düşünüyorum. Bu sebeple daha kapsayıcı bir önlemler paketiyle, salgına karşı daha yüksek bütçe ayırmak gerekebilir. Umuyorum ki bu zor günleri ülke olarak en az insani ve ekonomik zararla atlatabiliriz.

TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Tabaklar:

Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi ile KOVID-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda Mavibet 100 milyar liralık bir kaynağı devreye sokulması virüsle topyekün mücadele anlamında çok değerli. Önceki açıklamalarımızda da başta olmak küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere özellikle üretim, ihracat, istihdam, hizmetler ve en çok etkilenen sektörlerin başında gelen turizm sektörü ile ilgili acilen tedbirler alınması gerektiğini ifade etmiştik. Pakette de bu taleplerimize yönelik maddeler olması bizlere moral kaynağı oldu. Çünkü küresel bir salgın haline gelen Koronavirüsün artık sağlık dışında ekonomik etkileri de olmaya ve ülkeleri ciddi zarara uğratacağına şahit olmaya başladık. Her alanda alınan Matrixbet bu tedbirlerle inşallah birlik içinde bu sıkıntılı süreci en az hasarla atlatacağız.

TÜRSAB Genel Merkez Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Eker:

Önceliğin insan sağlığı olduğu gerçeğini unutmadan ancak ekonominin de önemini yadsımadan topyekün bir mücadele içine girmek gerektiğini düşünüyorum. Sektör temsilcileri olarak düşünce ve taleplerimizi iletiyoruz. Dün açıklanan pakette bu taleplerimize karşılık gelen tedbirler olması bizlere bu sıkıntılı süreçte moral oldu. Yetkililerimize çok teşekkür ediyoruz. Ancak bir takım maddelerin daha dikkate alınmasını istiyoruz. Örneğin, Hukuki sorun çıkmaması açısından sektörler içerisinde Turizm ve Seyahat acenteciliği sektörü adının geçmesi gerekmektedir. İkinci bir madde olarak 2020 TÜRSAB aidatlarının alınmaması ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığımızın onaylaması gerekmektedir. Üçüncü bir madde olarak TÜRSAB üyelerinin, havayolu ve otellere gelecek işler ile ilgili yaptığı ön ödemelerin iade edilmesi uygun olacaktır. Ayrıca Turizm taşımacılığı KDV sinin yüzde 1’e indirilmesi de gerekmektedir. İptal edilen tur ve rezervasyonlarda, Hizmet bedellerinin düşülerek ücretin iade edilmesinin yasal hale gelmesi de gerekmektedir. Son olarak Turizm ajans payı vergisinin yılsonuna kadar alınmaması gerekmektedir. Zamanla ihtiyaç duyulan alanlarda da benzer paketlerin çıkarılması, mücadelenin sürekliliği ve istikrarı açısından önemlidir. Genel Merkezi’mizin sloganını her yerde tekrarlıyoruz. ‘Seyahatlerinizi iptal etmeyin, erteleyin’ diyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.